Thursday, July 04, 2024

Pick your own dessert

 BCParks' "Recreation Sites" on Vancouver Island don't offer many amenities. Parking, picnic tables, fire pits, boat launch, an outhouse; that's about it. Not counting the view, of course, or the birdsong, or the scented breeze ... Little Bear Bay offers, as well, dessert. Free.

I picked a double handful of huckleberries; sweet and juicy. Topped them off with orange salmonberries, a little on the tart side, so far;  a few more days of sunshine and they'll be as sweet as honey.

Salmonberries, Rubus spectabilis

Most salmonberries are red, but the orange ones, I've found, have a flavour all their own, but the sweetness varies with the weather.

And there will be salal. Not at the moment, but later: bring your buckets!

Salal flowers and unripe berries.

These bushes are loaded! A representative patch; the whole area is surrounded by these.

The berries, later, will be as large as the flowers, a deep, almost black purple. And sticky; the whole cluster of berries, stem and all, is sticky. It's hard to separate the soft berries from the stem. No matter; my mom used to harvest the whole lot, stem and leftover bracts and all.  She boiled the mass down, and strained it through a jelly bag (in her kitchen, an old, well-washed pillowcase, hung on a broom handle between two chairs.) The resulting purple juice made a delicious jelly, perfect in PBJ sandwiches.

The bears will probably get the bulk of these ones. If you see a bear stained purple around the snout, you'll know where he's been.


Little Bear River estuary, low tide. The yellow-green area is underwater at high tide.

Tomorrow: Trapped!

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Los "Sitios de Recreación" del Departamento de Parques BC ofrecen un mínimo de amenidades: estacionamiento, mesas de picnic, hogueras, rampa para embarcaciones, letrina rústica: nada más. Eso, si no tomas en cuento las vistas, o el canto de las aves, o el aire perfumado de bosque y mar ... La Bahía del Osito (Little Bear Bay) ofrece, además, postre. Gratis.

Coseché arándanos rojos (Vaccinium parvifolium) hasta llenarme las dos manos. Jugosos y dulces. Encima, salmonberries (Rubus spectabilis); en este sitio, las frutas son anaranjadas. Estas estaban todavía un poco ácidas; dales unos dias más de sol y estarán dulces como la miel.

  1. R. spectabilis. La mayoría de las frutas de esta especie son rojas, pero las anaranjadas, creo, tienen un sabor especial. Son más o menos dulces, según el clima.
  2. Y habrán bayas de salal, Gaultheria shallon. Todavía no, pero más tarde, ¡toneladas! Aquí, las flores y bayas inmaduras (les llamamos verdes, pero sin embargo son rojas). 
  3. Los arbustos llenos de bayas verdes. Un grupo representativo; todo el sitio está rodeado de esta planta.

    Las bayas, ya maduras, serán del tamaño de las flores, y un color morado casi negro. Y pegajosas; todo el ramito de bayas, con todo y tallo, es pegajoso. Es difícil separar las bayas blandas del tallo. No tiene importancia; mi mamá recogía todo, las bayas con el tallo y las brácteas y todo. Hervía la masa entera, y la pasaba por una coladera de jaleas. (En su cocina, esta consistía en una vieja funda de almohada, bien lavada, llena de la masa de salal, y colgada de un palo de escoba atorada en dos sillas. El jugo morado que resultaba rendía una jalea deliciosa, perfecta en los sandwiches de crema de cacahuate y jalea.

    Estos, aquí, los comerán los osos. Si alguna vez ves un oso con el hocico morado, ya sabrás donde andaba.
  4. El estuario del rio "Little Bear" con la marea baja. La zona amarilla queda bajo el agua cuando sube la marea.
Mañana: ¡Atrapada!

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