Thursday, April 07, 2022

Bug feast

Red elderberry is another of the earliest spring flowers on the sunny edges of the forest. So far, they're just showing buds.

Red elderberry, Sambucus racemosa ssp. pubens var. arborescens

This is our native coastal variety of the elderberry. In the interior of the province, the elderberries, same species and sub-species, but variety melanocarpa, are purplish-black.

The flowers will be creamy white, the berries, bright red. The buds are sticky and attract insects. In the photo, the black spots on the buds are hover flies and tiny, fat beetles. I couldn't reach the branch to bring it down and get a closer look.

And the flowers are edible. So, with caution, are the berries, although they are tiny and seedy. But the birds love them.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Las flores del saúco rojo, Sambucus racemosa ssp. pubens var. arborescens, son otras de las primeras flores de la primavera en las márgenes asoleadas y húmedas de nuestros bosques.

Foto: botones y hojas nuevas de saúco rojo.

Este es nuestro variante del saúco rojo, el que encontramos en las costas de la provincia y en la isla. El nombre científico se vuelve tan largo porque en el interior de la provincia, aparece otro saúco, de la misma especie, la misma sub-especie, pero con un variante (melanocarpa) con frutas de color mora oscura.

En nuestro variante, las flores son de un blanco cremoso, y las bayas son rojos. Los botones de las flores son un tanto pegajosos y atraen a muchos insectos. En la foto, las manchitas negras son moscas sírfidos y escarabajitos chiquitos, gorditos. No pude alcanzar la rama para bajarla y mirarla de cerca.

Las flores se pueden comer. También, pero con cuidado, las bayas, aunque son muy pequeñas y llenas de semillas. Pero a los pájaros les encantan.


No comments:

Post a Comment

I'm having to moderate all comments because Blogger seems to have a problem notifying me. Sorry about that. I will review them several times daily, though, until this issue is fixed.

Also, I have word verification on, because I found out that not only do I get spam without it, but it gets passed on to anyone commenting in that thread. Not cool!

Powered By Blogger