Sunday, May 19, 2024

White, white, white

 More on the theme of "everything blooming out in the bush this week is white": now I'm looking up. These four are shrubs or small trees.

Saskatoons, aka serviceberry, Amelanchier alnifolia.

These are everywhere right now. Later, they will have delicious purple berries.

Red elderberry, Sambucus racemosa.

The flowers don't last long; this is one of the first plants to produce their red berries, a great favourite of the birds, domestic and wild. The bears and raccoons and squirrels like them, too. For humans, they're sort of edible, cooked, although they're bitter. The flowers, though, are fine; Dad used to make pancakes with a whole inflorescence dipped in batter, a spring treat.

The flower head, ready to harvest.

Red osier dogwood, Cornus stolonifera, another relative of our provincial flower.

I think these are bitter cherry flowers, Prunus emarginata. Too bitter to be edible. For humans, at least; the bears like them.

These are plants native to the region. Driving along the highways, I see them, on the slopes, in the valleys, along river banks: speckles of pure white among the spring greenery. What am I missing? Mountain-ash, crab-apples and salal, Indian plum, Pacific nine-bark, Devil's club, thimble-berries; all natives, all with white flowers in bloom now.

And now, blotches of yellow are showing up; the horribly invasive Scotch broom, not a native, not following the "rule": this is the month for whites. How dare they?

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Sigo con el tema de "todo lo que florece esta semana en el bosque lleva flores blancas"; ahora alzo la vista y veo cuatro arbustos.

  1. El Saskatún, o fresa de junio, Amelanchier alnifolia. Se ven por todas partes ahora. Más tarde, llevarán bayas moradas, deliciosas.
  2. El saúco rojo, Sambucus racemosa. Estas flores no duran mucho; este arbusto produce sus bayas en poco tiempo. Son favoritas de los pájaros, tanto domésticos como salvajes, así como de los osos, los mapaches, y las ardillas. Para los humanos, cocidas son apenas comestibles, muy amargas. Pero las flores si se pueden comer: mi papá las bañaba en masa de crepas, y las cocía en un sartén; una delicia de primavera.
  3. La inflorescencia del saúco rojo.
  4. Cornejo amarillo, Cornus stolonifera. Otra planta del género de nuestra flor provincial.
  5. Y creo que estas son las flores del cerezo amargo, Prunus emarginata. Demasiado amargo para ser comestible. Para los humanos, por lo menos; a los osos les gustan.
 Estas son plantas que son nativas en esta región. Pasando por las carreteras, las veo en el bosque, en los cerros, en los valles, a la orilla de los rios. Estas y muchas más; fresno de montaña occidental, manzana silvestre, salal (Gaultheria shallon), Indian plum (Oemleria cerasiformis), Pacific ninebark (Physocarpus capitatus), el garrote del diablo (Oplopanax horridus), thimbleberry (baya dedal) (Rubus parviflorus): todas especies nativas, todas con flores blancas abiertas en el momento.

Y luego veo las manchas amarillas de la retama negra, horriblemente invasiva. No es originaria de Canadá, no se adhiere a las reglas del lugar, la regla no oficial que manda que las flores de este mes sean blancas. ¿Cómo se atreve?

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