Sunday, January 07, 2024

On a winter beach

The north end of Miracle Beach, where it joins the outlet of Black Creek, is mostly flat, fine sand and small, rounded stones, held down by seashore salt-grass, suited to the changeable water, now fresh as the creek washes the area, now salt as the tide covers it all. At low tide, there are the tufts of salt-grass to walk on, with shallow puddles between them, and, near the high tide line, a layer of shredded seaweeds, fresh and bright, deposited by the recent storms.

A large kelp crab. Dead, not a molt, but still very fresh.

Sieve kelp, Agarum clathratum.

This is a subtidal brown alga that grows to over a metre tall, blade and stipe. By the time it ends up on the upper beach, it comes in bits and pieces. This large section included a bit of the central rib.

Turkish towel, Chondracanthus exasperatus. Very faded already.

Another large, subtidal seaweed that turns up on the beach in shreds. Feels like a towel, they say, but it is not a fabric-softened towel fresh out of your dryer; more like the dish scrubber I use on pots and pans. Those little pointed projections are tough.

Gull and salt-grass, Distichlis spicata.

And these weren't strictly on the beach, but just offshore, diving for food in the shallow water.

Buffleheads, Bucephala albeola, three males and one more subdued female.

Buffleheads eat aquatic invertebrates that they find in the intertidal zone, such as crabs and snails, so they swim close to shore, taking short dives; where you saw them go down, they'll come up again. (Not like the loon, offshore, going down here, coming up a long time later, and far away.)

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El extremo norte de Miracle Beach, donde se une al estuario de Black Creek, es una playa aplanada, de arenas finas y piedritas redondeadas, todo fijado en su lugar por las hierbas halófilas Distichlis spicata, adaptadas a la salinidad variable, ahora agua fresca cuando las cubre el rio, ahora en agua salada cuando sube la marea. A marea baja, se puede caminar allí, pisando los montoncitos de grama salada; alrededor, el agua llega a unos pocos centímetros de profundidad. En la zona más alta, hay una capa de algas marinas deshechas, arrancadas de sus sitios en el fondo y depositadas aquí por las tempestades de invierno.

Fotos:
  1. Cangrejo de algas del norte, Pugettia producta. Muerto pero recientemente, totalmente entero.
  2. Quelpo coladera, Agarum clathratum. Este es un alga que crece en la zona submareal. Llega a alcanzar más de un metro, contando el estipe y las frondas. Ya cuando llega a la playa, está desbaratada. Este pedazo grande llevaba algo de la espina central.
  3. Toalla turca, Chondracanthus exasperatus, ya perdiendo su color rojo fuerte. Esta es otra alga submareal que llega a la playa hecha pedazos. Se siente como una toalla, dicen, pero no es una toalla suave, recién salida de tu secadora de ropa; más bien es como el estropajo con que limpio los sartenes. Esos puntitos son fuertes.
  4. Una gaviota y la grama salada.
  5. Y estos últimos no estaban exactamente en la playa, pero cerca. Los patos porrones coronados (aquí tres machos, y una hembra) comen animales invertebrados que viven en la zona intermareal, como por ejemplo, los cangrejos y los caracoles marinos. Nadan cerca de la playa, haciendo buceos cortos; donde los viste desaparecer, allí subirán a la superficie y muy pronto. (No como lo hacen los colimbos, que se sumergen lejos de la playa, y luego aparecen mucho más tarde y bien lejos, donde menos los esperas.)


1 comment:

  1. Anonymous7:26 pm

    Awesome documentation- as a fellow Vancouver Islander and nature/photography enthusiast, your blog is very inspiring! Greetings from Victoria!

    ReplyDelete

I'm having to moderate all comments because Blogger seems to have a problem notifying me. Sorry about that. I will review them several times daily, though, until this issue is fixed.

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