Tuesday, September 10, 2024

¡Buen provecho!

It's mushroom season in the woods. And that means it's also slug season. If slugs have a favourite food (besides the fresh lettuce you just brought in from the garden for your supper salad), it's a big mushroom. A fresh, spicy russula, for example.

Banana slug with a chocolaty donut. With sprinkles.

After a fill of snow-white mushroom cap, a nibble on the stalk.

A few bites in passing.

These mushrooms, I think, are all Russula species; good big mushrooms, providing full meals for hungry slugs. They can grow up to 25 cm. across the cap (depending on the species), but most have been eaten long before they reach that size. Some, not all, are said to have a peppery taste. I wonder; do slugs have taste preferences?

Russula sp., probably the Short-stemned, or the Cascade Russula.

These all-white russulas develop underground, and push their way to the surface carrying a load of dirt and duff. Messy, but at least they get to grow some before the slugs get them. This one, just emerging, was nearly 10 cm. across. Both the Short-stemmed and the Cascade russula are edible. I've only eaten the Short-stemmed, the non-peppery one. Edible, but blah; may as well have been eating rubber.

The Blackening Russula starts out a creamy white all over, cap, gills, and stalk. But after any damage it starts to change colour, gradually turning completely black.

Russula nigricans, with nibbled cap and stalk.

More mushrooms from the same trail, next. The ones the slugs ignored.

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Es la temporada de hongos en los bosques. Y con esto, también es la temporada de las babosas. Si las babosas tienen un manjar favorito (además de la lechuga que acabas de cosechar en tu jardín para hacerte una ensalada), será un buen hongo. Una russula, por ejemplo.

Fotos:
#1: Una babosa "plátano", Ariolimax columbianus, comiéndose un pastelito de chocolate (o así parece).
#2: Después de llenar la barriga con el sombrero y las laminillas del hongo, una mordidita del tallo viene bien.
#3: Este hongo, lo mordieron y siguieron adelante.

Todos estos hongos, creo, son del género de russulas; hongos grandes que pueden proveer comidas enteras para la babosa más hambrienta. Pueden crecer hasta que tengan un sombrero de 25 cm. de diámetro, aunque los hongos se habrán comido la mayoría antes de llegar a ese tamaño. Algunos, pero no todos, se dice que tienen un sabor algo picante. Me pregunto: ¿tendrán preferencias las babosas por ciertos sabores?

#4: Russula sp., probablemente el R. brevipes o el R. cascadensis. Estas russulas blancas se desarrollan bajo el suelo, subiendo al aire ya grandecitas, trayendo una carga de tierra y hojarasca. No muy decorativo, pero les permite alcanzar un buen tamaño protegidas del ataque de las babosas. Esta mide poco menos de 10 cm. Tanto el R. brevipes como el R. cascadensis son comestibles; el segundo es picante, el primero no. He comido el R. brevipes; una sola vez. No tiene sabor alguno, es como masticar hule.

#5: La Russula nigricans empieza la vida totalmente blanco, el sombrero, las laminillas, y el estipe inclusive. Pero después de sufrir un daño cualquiera, empieza a cambiar de color, llegando finalmente a estar completamente negra.

Siguiente: más hongos del mismo sitio, estos olvidados por las babosas.

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