Monday, January 09, 2023

Custard tarts and minty chocolate and orange jelly? It's lichen.

 Continuing on with those two lichen-covered twigs, here are the two that I didn't show yesterday.

This is the bottom of the second twig.

Almost everywhere that the green lichens have left a bit of space, the barnacle lichens, Thelotrema lepadinum, have colonized the bark. They coat it with a thin crust, breaking out into these "barnacles", which hold the fruiting bodies, or apothecia. 

Zooming in.

Zooming in more.

Barnacles? These ones look more like tiny custard tarts to me, with their scalloped, raised rims, and the palish pink or cream filling.

The mint green and dark chocolate blob is the start of another bone lichen.

I don't know if the green coating is part of the lichen, or a separate green alga growing on top, just to add another layer of complexity to the whole thing.

And then there are the pale orange patches, with their frilly edges:

Looks like a crust.

These patches are hard and dry, as hard as the old bark. I couldn't see any lobes or fruiting bodies, and I finally dug out the microscope again, and looked at them after I'd sprayed them with distilled water. Sometimes that makes a difference.

Wet orange stuff.

It just looks paler, and jelly-like. It still felt hard, though. Is it a lichen, or some sort of fungi?

But while I was looking at orangey stuff, I saw this, more rhizines on the shield lichen, Parmelia sp.:

They sort of look like eyelashes.

And there's one more thing to work on tomorrow.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sigo con los líquenes que cubren las dos ramitas, los que vimos ayer, con dos otros líquenes.

Fotos: 

  1. La parte inferior de la segunda ramita.
  2. En casi todas partes donde los dos líquenes verdes han dejado espacio, la corteza de la rama está cubierta de estos líquenes "balano", los Thelotrema lepadinum. Cubren la corteza con una masa delgada, y encima se producen estos cuerpos fructíferos, llamados apotecios.
  3. Con el microscopio.
  4. Más aumento. ¿Balanos, los llaman? Se parecen más, aquí, a pastelitos de nata, con los bordes ondulados y el relleno en crema o color rosado. La masa en color menta con gotas de chocolate es un liquen nuevo de las Parmelia. Y no sé si lo verde es parte del mismo liquen, o si es una alga verde, para hacer aun más complicada la cosa.
  5. Y luego hay las manchas anaranjadas, con los bordes como deshilachados. Parece una costra. Es duro y seco, tan duro como la corteza misma. No pude ver nada de lóbulos ni cuerpos reproductivos y por fin saqué otra vez el microscopio y los miré después de rociarlos con agua destilada. A veces eso cambia las cosas.
  6. No mucho. Se ve más pálido, y parece una jalea, pero sigue tan duro como antes. ¿Será un liquen o tal vez algún hongo?
  7. Y mientras veía de nuevo las masas anaranjadas, ví más de las ricinas que vimos antes. Parecen pestañas, ¿no?
Y todavía hay más para mañana.

No comments:

Post a Comment

I'm having to moderate all comments because Blogger seems to have a problem notifying me. Sorry about that. I will review them several times daily, though, until this issue is fixed.

Also, I have word verification on, because I found out that not only do I get spam without it, but it gets passed on to anyone commenting in that thread. Not cool!

Powered By Blogger