Monday, August 18, 2025

Where there was nothing ...

 I'm going to start here with a modified map.

Google map.

This is the inner pond of Oyster Bay. When I first saw it, in 2009, the area I have tinted pink was not there; the land ended at the tip of the breakwater and the pond was open to the sea. Year by year, tide and storms have brought in sand and pebbles and even fist-sized stones to build a long arm that now almost reaches the shore at low tide. Logs have piled up on the top, at high tide level, and I noticed this week that uprooted kelp and other seaweeds are starting to accumulate on the outer edge.

And where back in 2009, there was just plain sand, now there's a thriving patch of pickleweed. It's starting to spread onto the new spit, too.

Pickleweed, aka  glasswort, sea beans, sea asparagus ... Salicornia depressa.

Green stems, turning pink.

These are flowering plants: the leaves are tightly attached to the stem, making them look jointed. And the flowers at the tip are tiny and mostly hidden by the bracts, also closely wrapped around the stem.

The tips turn red towards the end of summer.

Pickleweed is salt-tolerant; at high tide, these plants are sometimes within reach of the waves. The plant filters out the salt from the water and stores it in specialized vacuoles; when they become too saturated, they drop off. 

The names it has collected: pickleweed, sea beans, sea asparagus: remind us that it's edible. Fresh, right off the plant, or lightly boiled, or pickled. I picked a handful of green and pink tips, washed them well and scalded them lightly. They were still crunchy, and very salty. A nice nibbling snack, or they'd make a good addition to a salad.

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Empiezo con un mapa de Google, modificado.

  1. Esta es la laguna en el extremo de la Bahía Oyster. Cuando la vi por primera vez, en el año 2009, el area que he marcado con color de rosa no existía. La tierra terminaba donde acaba el rompeolas, y lo que es la laguna ahora estaba completamente abierto. Año tras año, las mareas y las tempestades han traído arena y piedritas y hasta piedras del tamaño de un puño para construir una lengua de tierra larga que ahora casi llega a tocar la playa opuesta a bajamar. Troncos flotantes se han amonotonado encima, al nivel de altamar, y esta semana vi que algas marinas muertas se empiezan a acumular en el lado expuesto a las olas.
  2. Y donde en 2009 había solamente arena, ahora hay un jardín floreciente de Salicornia. Y ya empieza a extenderse sobre la nueva lengua de tierra.
  3. Salicornia depressa.
  4. Empieza a volverse roja hacia el final del verano.
Estas son plantas que producen flores; las hojas se adhieren fuertemente a los tallos, haciéndolos aparecer segmentados. Y hacia el extremo del tallo, las flores son pequeñas y casi completamente escondidas tras las brácteas, que también encierran el tallo.

Salicornia es una planta halófita, o sea, que tolera la sal. A marea alta, estas plantas pueden estar al alcance de las olas. La planta separa la sal del agua y la almacena en vacuolas especializadas; cuando la concentración de sal llega a cierto nivel, estas vacuolas se mueren y caen al suelo. 

Es comestible; de allí los nombres que recibe en inglés: frijoles de mar, espárragos, etc. Se puede comer fresca, al cortarla de la planta, o se puede hervir ligeramente; también se puede preservar en vinagre. Yo corté un manojo de tallos, verdes y rojos, los lavé y herví brevemente. Seguían crujientes, y muy salados. Un buen bocadillo, o quedarían bien en una ensalada verde.

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